3 Cara Mudah Untuk Elak Writer’s Block Bila Nak Tulis Iklan

Pernah tak rasa…

๐Ÿ˜ซ Otak tiba-tiba blank bila nak mula tulis iklan?
๐Ÿ˜ฑ Padahal deadline dah dekat, tapi idea langsung tiada?
๐Ÿ˜ž Sampai rasa nak give up?

Jangan risau, anda tak keseorangan!

Ramai orang bisnes dan copywriter pun pernah hadapi situasi ni.

Nak tahu bagaimana nak elakkan writer’s block?

Jom kita tengok 3 tip mudah ni…

1. Baca iklan-iklan lain untuk inspirasi

Tiada idea langsung?

Scroll je Facebook & Instagram. Perhatikan iklan-iklan menarik yang muncul.

๐Ÿ•ต๏ธโ€โ™‚๏ธ Analisa teknik copywriting yang digunakan
๐Ÿ” Lihat bagaimana mereka tarik perhatian pembaca
๐Ÿ’ก Tapi ingat, jangan tiru bulat-bulat! Cari inspirasi je

Mesti ada idea baru yang muncul lepas baca beberapa iklan tu.

2. Tulis sahaja apa-apa yang terlintas

Selalu sangat nak perfection, sampai tak boleh start langsung.

Asyik berfikir nak ayat power. Itu yang buat kita block!

โœ๏ธ Cuba tulis je dulu apa yang terlintas
๐Ÿ“ Tak mengapa kalau rasa ayat tu kekok
๐Ÿ–Š๏ธ Idea terlalu raw pun takpe

Sebab sekurang-kurangnya dah ada starting point. Lepas tu baru polish perlahan-lahan.

3. Ambil rehat & buat benda lain

Dah penat melentang depan laptop, memang susah nak dapat idea.

Otak kita pun need rehat tau!

๐Ÿƒโ€โ™‚๏ธ Pergi jogging sekejap di taman
๐Ÿ‘จโ€๐Ÿ‘ฉโ€๐Ÿ‘งโ€๐Ÿ‘ฆ Spend masa dengan family
๐Ÿ˜ด Atau tidur kejap pun boleh

Reset minda, nanti boleh balik dengan idea lebih segar.

Ini antara cara nak elak writer’s block!

Penutup

Lain kali kalau dah stress sebab tiada idea, cuba tip-tip ni.

Memang sangat membantu untuk lancarkan proses tulis iklan anda.

Sekiranya nak belajar buat copywriting & content dengan AI, boleh dapatkan combo di sini > https://ezy.la/cccai/

Sama-sama kita tingkatkan skill copywriting ni.

Biar iklan kita paling convert & bisnes makin berjaya!

Sekiranya nak belajar buat copywriting & content dengan AI, boleh dapatkan combo dengan klik poster di bawah:

Kami ada hasilkan combo Panduan Copywriting & Content AI supaya anda boleh generate 20-30 copywriting & content dengan lebih berstruktur sepantas 15-20 minit.

Tuan puan boleh belajar di sini > https://ezy.la/cccai/

Atau klik banner di bawah:

Similar Posts